DOBRE PRAKTYKI

Przyjazna dla środowiska hodowla ryb

Firma West African Ltd., powstała w 2007 r. jako joint venture pomiędzy Palm Acres Ltd. I Royal Danish Fish Group A/S. Celem współpracy było stworzenie hodowli akwariowej, produkującej świeże ryby w najbardziej przyjaznej dla środowiska hodowli w Afryce.

Opis dobrej praktyki

Firma West African Ltd., powstała w 2007 r. jako joint venture pomiędzy Palm Acres Ltd. I Royal Danish Fish Group A/S. Celem współpracy było stworzenie hodowli akwariowej, produkującej świeże ryby w najbardziej przyjaznej dla środowiska hodowli w Afryce.

West African działa we wschodniej Ghanie, nad jeziorem Volta, niedaleko małego miasta Asikuma. Hoduje tam ryby przy wykorzystaniu technologii akwakultury. Hodowla ryb (tilapie) prowadzona jest w  kontrolowanych warunkach, co jest przeciwieństwem większości komercyjnych połowów, polegających na odławianiu dzikich gatunków. Główna technologia wykorzystywana w tym procesie obejmuje recyrkulację i recykling wody oraz zastosowanie pływającej paszy dla ryb w celu minimalizacji odpadów i zanieczyszczeń. Już w pierwszym roku działania produkcja roczna wyniosła 28 ton ryb i wzrosła do 4 000 000 w ciągu sześciu kolejnych lat.

Inicjatywa ma znaczący wpływ na rejon, w którym działa. Ryby wyłowione w danym dniu są segregowane, umieszczane w lodzie i tego samego dnia dostarczane do lokalnych marketów. Oprócz sprzedaży firma West African przyczyniła się także do powstania ok. 100 miejsc pracy bezpośrednio w hodowlach i szacuje się, że na ok. 400 rodzin inicjatywa wpłynęła pozytywnie, poprzez pracę przy odsprzedaży i dystrybucji ryb.

Na terenie hodowli firma posiada także kuchnię i kawiarnię, gdzie pracownicy mogą codziennie zjeść bezpłatny posiłek. Znajdują się tu również drewniane budynki, umożliwiające pozostanie pracownikom na noc, o ile uznają oni, że jest to dla nich korzystniejsze (wiele osób mieszka w znacznych odległościach od miejsca hodowli).

2. Zero głodu
3. Dobre zdrowie i jakość życia
8. Wzrost gospodarczy i godna praca
14. Życie pod wodą
BRANŻA: Spożywcza
ORGANIZACJA: West African
WRÓĆ DO BAZY WIEDZY